Visste du at i Lillehammer Fotballklubb har en trenerspire som hevder seg på øverste nivå i UEFA-utdannelsen? For han står struktur, disiplin og planlegging sentralt for å få bedre spillere.

Igor på treningsfeltet med A-laget.

Trenerkarrieren startet etter en bilulykke

Igor Orlic kommer fra Rijeka i Kroatia og startet med fotball som 7-åring. Han startet å spille klubb for den lokale hjembyen i 1993 og utviklet seg fort til å bli en god spiller. I perioder spilte han for ulike klubber i Kroatia, han prøvespilte både i Italia og Østerrike flere ganger, og var en del på samlinger og internasjonale turneringer i Europa.

Samtidig som han spilte aktivt studerte tok han en bachelor i økonomi og administrasjon, og han startet på trenerutdannelsen.

Det var litt uvanlig at en 21-åring allerede var ferdig med B-lisens trenerutdannelse, men jeg var veldig ivrig på det og synes det var gøy og lærerikt å få innsikt som trener også.

I 2008 tok slovenske Maribor fotballklubb kontakt da de hadde fått øynene opp for spillertalentet i Igor. Han var på vei for å melde overgang, men 4 uker senere ble han skadet i en kraftig bilulykke og han ble aldri den samme fotballspilleren igjen.

På et tidspunkt måtte jeg bestemme meg for hva som skulle skje videre med meg. Jeg erkjente at jeg ikke kom til å kunne spille fotball på samme toppnivå som før, noe som var en stor kamel å svelge. Jeg hadde allerede fått litt teften for trenerrollen, og er i dag svært glad for at jeg hadde den som grunnlag på dette tidspunktet.

Jeg ble hentet innom trener for NK Pomorac og deres U18-lag i 2008. Vi spilte oss opp fra 1. divisjon til eliteserien året etter. Det var en spennende tid.

 

Norsk muligheter og hard konkurranse om trenerjobbene

Gjennom tips fra norske og kroatiske venner fikk Igor øynene opp for Norge og jobbet med norsk toppidrett i mange år. Først i 2011 kom han til Lillehammer og LFK. Da spilte LFK i 2. divisjon og G19 hadde et lag i interkrets ligaen.

Jeg savner den tiden der toppfotball og attraktive motstandere var gjester på Stampa. Jeg håper at vi med riktig filosofi og logistikk kan hevde oss igjen i nær fremtid. Vi har den kompetansen og kvaliteten som trengs for å komme tilbake i de sporene.

Trenerteamet rundt A-laget. F.v. Per Henning Normann, Rune Hagen, Igor Orlic, Hans Noet, Morten Kjetlien.

Et A-menneske

Igor er i dag assistent trener på A-laget og tar utdannelse som UEFA-A trener ved siden av. En UEFA-lisensiert trenerutdanning er gyldig over hele Europa og A-lisenskurset gir kompetanse til å trene lag på toppfotballnivå og enkeltspillere på høyt spillerutviklingsnivå.

Siden Igor har alle trenerkursene sine fra Kroatia drar han tilbake for å fullføre UEFA-A utdannelsen sin, slik som for eksempel i sommer.

UEFA-A utdannelse består av 13 eksamener, blant annet innen psykologi, fysiologi, kondisjon, teknikk-taktikk, medisin, kampanalyse, planlegging av trening. I tillegg må treneren ha praksis i en Eliteserie-klubb i Kroatia på senior nivå. Det er totalt 5 samlinger i Zagreb Igor deltar på, og mellom disse er det flere oppgaver som skal leveres. Jeg hadde praksis i NK Rijeka som ble nr. 2 i fjor og som spiller Europa hvert år. Det gjenstår kun 4 eksamener for at jeg blir UEFA-A lisensiert.

 

Konsulent, pendler, struktur og disiplin

Igor pendler hver dag til jobb som økonomikonsulent på Stange Videregående skole. Han kunne godt tenkt seg en jobb som lå litt nærmere Lillehammer, men trives godt med arbeidet.

Som trener følger Igor moderne fotball som i dag består av riktig periodisering av treningen, samtidig som han ønsker å ha fokus på spillere individuelt.

Uansett hvor jeg jobber som trener ønsker jeg å være et forbilde for spillerne og gi dem et treningstilbud som består av metodikk fra toppfotball i Kroatia akkompagnert med norsk kultur og mentalitet.

Som trener er jeg opptatt av analyse og kampplan mot neste kamp og motstander. Jeg forventer disiplin og struktur av seg selv og spillerne sine.

Jeg liker ikke å gi mange dager fri til spillerne. Det skal trenes mye og riktig for å bli enda bedre.