Lillehammer FK skal være en verdidrevet klubb hvor vi ønsker å utvikle både mennesker og fotballspillere. Hva er vel da bedre enn å få Marco Elsafadi til å sette ting i perspektiv?

Mandag etter skoletid fortsatte vi undervisningen for noen av våre ungdomslag i Lillehammer Kino. G14, G16 og G19 fikk en inspirerende match på 90 minutter ledet i sin helhet av en spiller, nemlig Marco Elsafadi. Han har i flere år arbeidet med barn og ungdom, og viktigheten knyttet til å være både lagspiller og rollemodell.

Marco Elsafadi har en lang idrettskarriere bak seg, hvor han i flere år var en sentral spiller på det Norske Landslaget i Basketball. Han har også vunnet NM-gull med ulike lag i Basketball. Mange husker trolig Marco som deltaker i Mesternes Mester, et meget populært program på NRK.

Foredraget til Marco ble innledet med en film, hvor vi også fikk et tilbakeblikk på den tiden hvor han var rammet av en nervesykdom. Dette gjorde at han måtte kjempe seg tilbake igjen til livet, ved blant annet å lære seg å gå på nytt.

Vi fikk lov til å være med Marco og hans familie på reisen til Norge via Tyskland. Som mange andre barn, spilte han selv fotball i gaten, og fotball var idretten hans. Han spilte med eldre brødre og barn, og hadde dermed gode basisferdigheter i ung alder. Marco uttaler selv at han kunne ha blitt «uspiselig» om det ikke var for farens sterke fokus på lagspill. Som 14 åring falt imidlertid valget på Basketball, hvor han nådde landslagsnivå.

To helt vesentlige spørsmål har fulgt han siden barndommen, og de er:

  • Hvordan bidro du til at de andre blir bedre?
  • Har du gjort ditt beste – ga du alt?

Dette var spørsmål han fikk av sin far etter hver kamp. Det var aldri spørsmål om antall mål, hvem som scoret eller hvem som vant. Derimot et kontinuerlig fokus på å vende pekefingeren innad, fremfor å peke på alle andre. Det er nemlig oss selv det kommer an på.

Marco lærte dermed tidlig å skille mellom egen innsats og resultat. Ingen kan kreve mer enn at man gjør sitt aller beste. Uansett tap, så vit at du har gjort ditt beste, og det må skje hver gang – alltid! Marco er tydelig på at dette er et valg og at over tid lønner innsats seg.

Er du en god lagspiller og gjør ditt beste i trening og kamp, så er det sannsynlig at resultatene også kommer.

Marco var også innom temaet kommunikasjon. Kroppsspråket har svært mye å si for hvordan vi blir oppfattet. Blir vi glade når laget scorer mål, eller er vi sure og mest opptatt av at det var jeg som skulle ha puttet kula i målet?

I motgang er vi ofte veldig gode til å peke på alle andre enn oss selv. Fingeren må imidlertid peke på oss selv først, innen vi legger skylden på alle andre. Det er en premiss for å bli en god lagspiller. Det enkleste er gjerne å skylde på andre, spesielt når det butter litt i mot.

Marco mener at en god lagspiller er en som er raus mot sine medspillere. Da er det lettere å stå sammen som lag, både i motgang og medgang. Å være en god lagspiller baner veien for viljestyrke, integritet og moral. Dette er viktige verdier å ta med seg ellers i livet hvor vi ønsker å være en god venn, en god kollega eller en god ektemann.

Vi takker Marco for et engasjerende foredrag hvor viktige forhold ble satt i perspektiv. Våre spillere fikk utvilsomt påfyll som vi er trygge på at de tar meg seg både på og utenfor banen.

(Foto: Fredrik H. Martinsen)