Publisert: 21. oktober 2018 - Karen Sann Fougner

På et overordnet nivå er ferdighetsbegrepet i fotball definert slik:

Valg + utførelse = Fotballferdighet

Den ferdigheten det er minst kunnskap og fokus på er psykologi i fotball. Derfor ble Peder Lysholm Daviknes, nyudannet idrettspsykolog med fordypning i fotball, invitert til Stampa torsdag 18. oktober. Han hadde først en workshop med juniorlaget, og hadde sammen med juniortrener Wangberg økt med G19. Deretter holdt han et foredrag for trenerforum den samme kvelden.

44443616_1039311192897107_143092186995490816_n.jpg

(På bildet: Idrettspsykolog Peder Daviknes i innledningen av foredraget. Fotograf: Vegard Vikøren)

Bevisstgjøring, aksept og implementering

En av de viktigste funksjonene idrettspsykologen har er å skape en felles forståelse og et felles språk rundt psykologi i fotball. Det er veldig individuelt hvordan spillere, trenere og foreldre oppfatter psykologi – og derfor må det et felles rammeverk på plass. Inn mot juniorlaget fikk Peder i oppgave å gi en innføring i hva fotballpsykologi er, med fokus på kommunikasjon.

Peder, som har hatt praksisopphold i Leicester, Charlton og Strømsgodset - tok først juniorspillerne med på et tankeeksperiment rundt betydningen av psykologi i fotball. Bevisstgjøringen gjorde at spillerne aksepterte betydningen, og Peder kunne dermed holde en introduksjon til kommunikasjon som en sentral fotballferdighet. Hvordan vi kommuniserer, hva vi kommuniserer og hvem vi kommuniserer til ble diskutert.

Deretter hadde juniorlaget en treningsøkt hvor kommunikasjon ble testet ut i mange forskjellige øvelser. Blant annet øvde de seg kun på å benytte kroppsspråk, i tillegg til at de ble utfordret på å være de verste kommunikatorene i verden. 

Økten ga en umiddelbar effekt! Vi ønsker å takke Peder for påvirkningen inn mot spillerne. Han holdt en tilsvarende økt for G16 dagen etter.

Fotballpsykologi for trenere

Etter demonstrasjonsøkten holdt Peder et foredrag på trenerforum. Trenere fra svært mange klubber i området var invitert, og trenere fra flere klubber møtte opp. Forsamlingen var svært aktiv og deltakende. Trenerforumet varte en del over tiden da diskusjonene ble gode og åpne.  

Vegard Vikøren, G16-trener, uttalte følgende etter trenerforumet:

- Dette er med stor tydelighet et tema vi trenger større forståelse for. Det er ganske mange enkle grep som kan gi stor effekt og løfte prestasjonene til spillerne. Svært bra at klubben løfter kompetansen på dette området! Forhåpentligvis blir vi flinkere på å utvikle mentale ferdigheter hos våre egne spillere.

Juniortrener og spillerutvikler Henrik Wangberg avsluttet trenerforumet med følgende sitater:

- Vi skal ikke bare utvikle fotballspillere, men også mennesker. Vi lever i en tid hvor de fleste store folkehelseundersøkelser viser at en stor andel unge mennesker sliter med psykiske symptomplager, har søvnvansker og opplever å være stresset.

- Å lære barn og ungdom å håndtere emosjoner og tankemønstre kan virke forebyggende over tid. Her kan vi også som fotballtrenere være med å påvirke folkehelsen.

- I tillegg er det et spillerutviklingsaspekt i dette som er svært relevant, da vi har mye å gå på. Steg 1 nå er å implementere dette i økter på FotballXtra og UngdomsXtra på nyåret, og bruke erfaringene herifra inn mot lagene i klubben. Jo tidligere man starter med bevisstgjøring og utvikling av psykologiske ferdigheter, jo større påvirkning får man, avsluttet Wangberg.

Ønsker din klubb et foredrag eller workshop med praktisk økt?

Da kan Idrettspsykolog Peder Lysholm Daviknes kontaktes på følgende tlfnr: 468 25 955. E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Generalsponsorer

Del på din Facebook-side

Styremedlemmer

Per Andreas Mæhlum

Per Andreas Mæhlum

Per, som er en samfunnsengasjert Lillehammer patriot, er utdannet økonom og har bred erfaring innenfor ulike ledende stillinger i næringslivet. Han driver i dag et eget rådgivningsfirma. Per er opptatt av og engasjert i lokal næringsutvikling med særlig vekt på kultur, idrett, arrangementer og turisme som spydspisser.

(Foto: Hanne-Kjersti Iversen)

Leder

Styret

Eksterne butikker

havdelikatesser logo lowres

Keeperutvikler til Lillehammer Fotballklubb

"LFK skal være en utviklingsklubb. Som ledd i dette skal vi bli en bedre keeperklubb, med økt fokus og kompetanse inn mot keeperne våre". Les mer om vår nye keeperutvikler.

Lillehammer FK og Faaberg Fotball går sammen for lokalfotballen!

Faaberg Fotball og Lillehammer Fotballklubb vedtok i sine styremøter 7. og 8. januar å gå inn for en samarbeidsmodell. I 2019 innebærer samarbeidet to felles juniorlag i G19-klassen. Fra 2020 er intensjonen samarbeid på flere fronter som følge av årets samarbeid.

Hovedsponsorer

Gullsponsorer

Sølvsponsorer