Publisert: 02. oktober 2016 - Harald Renolen

Rett fra Brakka er en blogg-serie som publiseres på Lillehammerfk.no. Denne uken er det LFKs daglige leder, Jan-Børge Kvamme, som har ordet:

Klokka er 0650 torsdag morgen og jeg står på Lillehammer VGS. Mørkt i alle vinduer men borte i kroken ved inngangen til gymsalen lyser det. Her skjer det jammen noe. Jeg beveger meg inn og her møter jeg noen trøtte tryner. Ekstraundervisning ?? Neida. Gutta og noen jenter er på vei til XtraTrening. Helt frivillig.

Inne i salen som er helt mørk finner jeg juniortrener Børge Toft liggende på ei gummimatte med lav dempet musikk sammen med bortimot 20 fotballspillere. Treningen starter med avspenning i et mørkt rom.

Avisene flommer i disse dager over av mer eller mindre vettuge diskusjoner og innspill om hvorfor Norge gjør det så dårlig i fotball. Diskusjonen er viktig her i distriktet også – fotballens bakgård. Vi i Indre Østland fotballkrets er langt på vei i bunnsjiktet i Norge. Hva er det vi mangler og spesielt her på Lillehammer? Etter min mening kan alt samles i ett ord. Treningskultur. Dette ordet som er så vanskelig å definere og som mange klubbledere har brukt hundrevis av timer på å lage flotte planer og fine powerpoint presentasjoner. Men det har stoppet her. I hvert fall ser det slik ut på resultatene. I mitt hode må vi starte et sted for å skape treningskultur. Trene mer. Man behøver ikke være rakettforsker for å se at vi i distriktet her, og i Norge, ligger langt bak de beste ferdighetsmessig. Hva kan vi gjøre med det ? Trene mer, trene riktig og deretter stille krav til hverandre. Da har vi startet med å bygge en kultur. Argumenter med skolearbeid og andre ting må passes holder ikke. De går på skole både i Spania, Italia og på Island. De er betydelig bedre enn oss i fotball, og de er ikke dumme der heller. Og hva med skituren på søndag ? Joda de rekker den også, men alle på Lillehammer behøver ikke å gå Birken. Det handler om planlegging og prioritering. Har du lyst så fikser du det.

Prosjektet jeg beskriver i starten er LFK’s seneste forsøk på å gjøre noe med treningsarbeidet. Blant de ca 20 guttene og jentene er det 4 stk som tilhører A-laget til LFK i 3 div, og flere banker på den døra. Disse gutta har trent organisert ekstra siden 4 klasse og det optimale scenario er at vi etter hvert kan dra med oss treningsviljen også inn i seniorfotballen. Hva om 7 spillere på LFK plutselig starter med morgentrening. Da endrer vi en kultur. Da stiller man ubevisste krav og kanskje blir det flere som henger seg på.....

Vi har et primært mål om å kunne trene mer, riktigere og med større kvalitet. Skal det ha mening, må det også eksemplifiseres i praksis. Hver torsdag morgen trener derfor LFK Xtra basis med hovedfokus på bevegelighet. Toppklubber og toppspillere prioriterer denne typen trening i større og større grad. Og årsaken er klokkeklar. Funksjonell/god bevegelighet er et spesifikt arbeidskrav for utøvelse av god grunnteknikk i fotball! Videre er systematisk bevegelighets-trening beviselig skadeforebyggende, og vi kan forebygge mye. Flere av våre spillere er nå inne i sitt 2.år med regelmessig systematisk bevegelighetstrening.

LFKS junior Xtra har en bred faglig tilnærming til bevegelighetstreningen. Metodikken bygger hovedsakelig på generell bevegelighetsteori med kontinuerlig veksling mellom dynamiske og statiske øvinger. I tillegg hentes elementer fra retningene Yoga, Pilates, Chi gong og Tai Chi samt elementer fra mer tradisjonell mental trening.

Det å skape et lag betyr ikke bare å hente spillere. Vi må utvikle noe selv, og selve grunnideen må være at det alltid skal være noen Lillehammergutter som er bidragsytere. Uansett hva slags nivå vi er på. Dette er et tydelig signal fra klubben og spillerne at vi øker satsningen på lagene under A-laget fra 2017. Lillehammer FK skal være distriktets klubb også i disse årsklassene. Ønsker spillerne å trene mer og lurere er det vår plikt som klubb å legge til rette for dette.

Klokka er 0700 og treneren slår på lyset. Først nå ser jeg hvem som er her. De nevnte A lags spillerne, mange jr spillere, et par fra Roterud og noen jenter fra LKFK og Moelven. Vi skulle til og med hatt med en spiller fra Faaberg, men han var syk i dag.

Noen av disse trener Xtra via toppidrettsfaget på LVGS og noen trener Xtra på tvers av klubb, 3 økter pr uke. Tilbudet har vært åpent for alle spillerne, uansett klubbtilhørighet, og målet er at vi skal nærme oss individuelle utøvere i treningsmengde. Så får vi se om noen år om det hjelper. Det tar tid å bygge kultur og da hjelper det hverken med PowerPoint eller fine stadion anlegg ( Sorry Svea )

Generalsponsorer

Del på din Facebook-side

Styremedlemmer

Per Andreas Mæhlum

Per Andreas Mæhlum

Per, som er en samfunnsengasjert Lillehammer patriot, er utdannet økonom og har bred erfaring innenfor ulike ledende stillinger i næringslivet. Han driver i dag et eget rådgivningsfirma. Per er opptatt av og engasjert i lokal næringsutvikling med særlig vekt på kultur, idrett, arrangementer og turisme som spydspisser.

(Foto: Hanne-Kjersti Iversen)

Leder

Styret

Eksterne butikker

havdelikatesser logo lowres

LFK og Roterud utvider avtale

Tonen er god, og samarbeidet ga mersmak! Lillehammer FK og Roterud IL Fotballgruppa har signert en forlenget avtale for 2019 som inneholder en rekke nye fellestiltak – til glede for begge klubbene!

Øker utviklingskompetansen i LFK

Helgen 16-18. november gikk startskuddet for NFF Spillerutvikling B i regi av NFF Indre Østland og NFF Akershus. Dette er første gang kurset avholdes i regi av disse kretsene, og det er en del av første runde noensinne på landsbasis. Blant 16 deltakerefinner vi trenerne Henrik Wangberg og Børge Toft som representerer Lillehammer Fotballklubb. Minstekravet for opptak på NFF Spillerutvikling B er bestått UEFA B-lisens.  (Fotograf: Eivind Sollie. Børge Toft og Henrik Wangberg er hhv nr. 2 og 3. i rad to fra venstre på bildet)

Hovedsponsorer

Gullsponsorer

Sølvsponsorer